lördag 26 juli 2014

Läsarna i Broken Wheel rekommenderar av Katarina Bivald

Läsarna i Broken Wheel
rekommenderar av Katarina Bivald
Titel: Läsarna i Broken Wheel rekommenderar
Författare: Katarina Bivald
Utgivningsår: 2013
Sidor: 349 (ebok)

För Sara har alltid böckerna varit hennes vänner, där har hon hittat äventyren, spänningen och de intressanta människoödena. När bokhandeln i Haninge stängs och hon står utan arbete, bestämmer hon sig för att följa uppmaningen att besöka brevvännen Amy i den lilla staden Broken Wheel, i delstaten Iowa i USA.
Sara och Amy har långsamt blivit vänner genom att brevväxla på det gamla sättet, med handskrivna brev skickade på posten.

När Sara stiger av bussen i grannstaden Hope är det ingen som möter henne, och när hon anländer till Broken Wheel får hon veta att alla är på en begravning, Amys begravning.
Saras första tid i Broken Wheel blir chockartad och långt ifrån vad hon hade tänkt sig, men så sakta lär hon känna stadens innevånare och får något som hon aldrig tidigare har haft, riktiga vänner.

I Broken Wheel hjälper alla varandra och Sara får inte användning för sina pengar. För att ge tillbaka något till Brokens Wheel, öppnar hon en bokhandel i Amys övergivna affärslokal, där hon till en början ställer upp Amys många böcker på bokhyllorna. De flesta skakar på huvudet och tycker hon är en tokig turist men så börjar människorna hitta dit.

Sara inser till sist att hon inte vill åka tillbaka hem, där ett liv av ensamhet, arbetslöshet och kyla väntar. Det gör lite ont att Sverige framstår som ett så kallt och ogästvänligt land, att t o m en sömnig amerikansk småstad är att föredra.

Någonstans mot slutet av boken, när de röda trådarna ska knytas ihop till små söta rosetter, tappar jag intresset. Kanske Katarina Bivald redan hade skrivit det hon egentligen ville berätta, om Saras första tid i den lilla staden Broken Wheel, om böckernas påverkan och vad de ledde till, om den spirande romansen mellan Sara och den envise Tom med de skrattande ögonen. Slutet känns hoptråcklad med den tunnaste tråden, boken hade mått bra av att sakta in och ta en vända till med huvudpersonerna och de andra karaktärerna innan säcken knyts ihop.

Som den boktoka jag är, uppskattar jag de boktips jag får genom hela boken, allt från lättsam till tung litteratur. En del av tipsen är bekanta, annat är nytt. Jag ska absolut söka upp de okända guldklimparna som Läsarna i Broken Wheel rekommenderar tipsar om.

Men vad får boken i betyg då? Jo, en femma (den första i bloggen!) så klart. Jag ser fram emot nästa bok som författaren Katarina Bivald skriver, för visst blir det väl fler?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar