söndag 7 oktober 2007

Kungarnas krig av George R.R. Martin

Titel: Kungarnas krig (A Clash of Kings)
Författare: George R. R. Martin
Översättare: Louise Thulin
Utgivningsår: 1999
Sidor: 754 (inbunden)
Fler böcker i serien:
Svärdets makt, år 2000
A feast for Crows, år 2005 (eng, ej översatt än)
A Dance with Dragons (ej färdigskriven)
The Winds of Winter (ej färdigskriven)
A Dream of Spring (ej färdigskriven)

L ä n k a r
Författarens hemsida

Betyg: 3 av 5

Obs - kan innehålla spoilers = avslöjanden.


Det här är andra boken i serien Sagan om is och eld. Den första boken i serien heter Kampen om Järntronen. Läs recension >>

H i s t o r i e n
Samma natt som drakarna föds, sveper en röd komet över himlen. Daenerys ser det som ett tecken och följer efter tillsammans med sin khalasar.
På andra sidan havet är landet de sju konungarikena splittrat av krig. Trettonåriga Joffrey är Kung av Järntronen, men hans mor drottning Cersei styr i hans ställe tills han är myndig. Cerseis bror, dvärgen Tyrion tar över efter Eddard Stark som kungens Hand. Han får mycket att göra och stortrivs, men det är ett farligt spel han spelar. Kungshamn förbereder sig för den kommande belägringen.
Roberts Baratheons bröder, Stannis och Renly gör båda anspråk på tronen och samlar sina vasaller omkring sig.
Theon Greyjoy återvänder till Järnöarna efter att ha varit myndling hos Starks på Vinterhed. Theons far, Lord Balon var en gång kung av Järnöarna men Robert Baratheon, med Eddard Stark vid sin sida besegrade dem. Nu ruvar de på hämnd. Men Theon har egna planer.

Familjen Stark är splittrade åt var sitt håll: Femtonåriga Robb drar ut i krig med sina vasaller och skräckvargen Gråvind vid sin sida. Catelyn gör vad hon kan för att hjälpa sin son Robb i kriget. Tolvåriga Sansa har äntligen insett vem Joffrey egentligen är och vill inget hellre än att återvända till Vinterhed, men hur? Tioåriga Arya lyckades fly i tumultet och försöker ta sig tillbaka hem, men stöter på trubbel. Åttaåriga Bran och fyraåriga Rickon är ensamma kvar på Vinterhed och Bran gör vad han kan för att uppfylla sina plikter som prins. Han drömmer märkliga drömmar om en kråka med tre ögon, och om sin skräckvarg Sommar. Femtonåriga oäktingen Jon är en svart broder i Nattens väktare, och följer med dem norr om muren för att ta reda på vad som hänt de försvunna svarta bröderna.

S p r å k e t
Texten är beskrivande, men inte så mycket mer än så. Man får reda på det som behövs för att historien ska föras vidare. Det är helt ok. Men precis som i första boken gör detaljrikedomen att man får kämpa för att ta sig igenom vissa kapitel. Jag glömmer vem som är vem, men man behöver inte hålla reda på alla heller. Bara man vet vilka huvudpersonerna är.
Översättningen är det inga fel på. Men jag undrar varför en del namn på personer och platser har översatts från engelska till svenska och andra inte? Det är ju inga svåröversatta namn som har lämnats kvar heller. Märkligt.

K o m m e n t a r
Den här boken är bättre än den föregående, så det är värt att kämpa sig igenom de segare bitarna både i den första boken och den andra.
Om man förväntar sig Fantasy med stort F kanske man blir besviken. Det är mer som en medeltida krigssaga men några få inslag av magi.
Har man svårt att läsa om krig är det ingen idé att ge sig på de här böckerna för nu när kriget trappas upp händer det en hel del vidriga saker.

Den andra boken i serien får en stark trea av mig. Väl värd att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar